Україна поступово рухається по європейському вектору розвитку. Дуже важливим етапом в даному напрямку стало обов’язкове впровадження системи безпеки харчової продукції НАССР (ХАССП) на всіх підприємствах, діяльність яких так чи інакше пов’язана з харчовою ланцюжком. Це передбачає виведення вітчизняної харчової промисловості на зовсім інший якісний рівень, згідно з яким вже давно працюють економічно розвинені країни світу. Але далеко не всім українським виробникам відома сама суть системи та її особливості. Для поступального вирішення даної проблеми передбачені певні етапи впровадження системи НАССР на українські підприємства.
Основні положення системи безпеки харчової продукції
На сьогоднішній день, однією з найефективніших і кращих систем безпеки, яка регламентує виробничі процеси в харчовій промисловості в світі, вважається система ХАССП. Впровадження системи НАССР припускає чималі часові та фінансові витрати, а, також якісно інші підходи до виробничих процесів усередині підприємства. Однак, з огляду на підтверджену часом ефективність роботи НАССР в усьому світі, все витрачені кошти і ресурси повністю і цілком виправдані: підприємства з налагодженою схемою роботи, згідно принципам системи безпеки харчових продуктів, значно підвищують свою конкурентоспроможність, і істотно розширюють сфери збуту своєї продукції. Це обумовлено наявністю серйозного внутрішнього контролю над продуктом на всіх етапах його виробництва, як ключових, так і другорядних.
Етапи впровадження системи ХАССП в Україні
Для уникнення ефекту «шокової терапії» для вітчизняних виробників харчової продукції передбачені певні етапи впровадження системи безпеки, які передбачають фіксовані часові рамки. Для підприємств з високим ступенем ризику, чия продукція містить активні компоненти тваринного походження, система НАССР має бути впроваджена протягом 2017 року. До подібних підприємств відносяться бійні, тваринницькі ферми, молокозаводи і підприємства з переробки і виробництва тваринної продукції. Для виробників з низькими ступенями ризиків, таких, як кондитерські фабрики, підприємства з переробки і виробництва фруктової і овочевої продукції, впровадження системи безпеки має відбутися до 2018 року. Решта малі підприємства зобов’язані впоратися із завданням по впровадженню ХАССП до 2019 року.
ХАССП в Україні: що важливо знати
Законодавством передбачено ряд варіантів розробки і впровадження спрощених версій системи безпеки харчової продукції для установ, що займаються роздрібною торгівлею, закладів громадського харчування та приватних пекарень і кондитерських. У ряді випадків передбачаються також виключення, коли система необов’язкова до впровадження, але дані нюанси поки знаходяться в стадії проектів.
Замовляйте послуги у професіоналів!
Агентство "Direktiva Group" - гарантія якості!
Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «Директива GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації.
Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:
- оптимальні терміни;
- самі розумні ціни;
- компетентні консультації по сертифікації в ЄС;
- оперативне діловодство ЗЕД;
- конфіденційність;
- і подальшу технічну підтримку документації Вашої організації.
Директива GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акція! Перша консультація – Безкоштовно!
Телефонуйте ↴