Вступ в силу договору про ЗВТ України з ЄС: що станеться в дійсності

Починаючи з 1 січня 2016 року, між Україною і Європейським Союзом почне реалізовуватися програма по співпраці в зоні всеосяжної вільної торгівлі. Програма є частиною угоди про Асоціацію ЄС і України і передбачає, перш за все, нову схему експортно-імпортних операцій. Відкриття зони вільної торгівлі (ЗВТ) незмінно призведе до значного зниження або ліквідації мит на продукцію, вироблену і ввозиться з України. Але варто відзначити кілька важливих аспекти договору щодо ЗВТ, розуміння яких повністю дозволить усвідомити суть проекту.

Особливі ознаки Договору щодо ЗВТ Україна - ЄС

В першу чергу угоду про ЗВТ є не симетричним, оскільки передбачає поступове впровадження політики зниження тарифів, терміном до 10 років. Це робиться з метою погашення різниці промислової і економічної конкурентоспроможності двох різних територій. Далі, оцінку відповідності якості та безпеки продукції, що імпортується, Європейський Союз не скасовує: СЕ маркування, як була необхідна, так і залишається для виробників постачають свою продукцію в країни ЄС. З гармонізацією національних стандартів до європейських Директив, можливо буде проводити оцінку відповідності на території України, але цей процес, також передбачає тимчасові витрати. Найважливішим аспектом Договору про ЗВТ є особливе становище української продукції сільськогосподарського призначення: ввозиться продукція може бути врятована від мит. Але, в той же час, ввозитися подібна продукція буде тільки в рамках певних квот. Це, однак же, не показує, що ввезення с / г продукції може здійснюватися поза квотами – можливий ввезення товару за встановленою угодою мито.

Важливий нюанс механізму ЗВТ в галузі харчової промисловості

Для всіх учасників харчової промисловості, з вересня 2015 року, є обов’язковим наявність системи НАССР (ХАССП). Впровадження ХАССП показує, що підприємство готове розвиватися в області якості і безпеки виробленого ним продукту. У Європі та багатьох інших економічно розвинених країнах система НАССР працює давно і є невід’ємною частиною виробничого процесу для підприємства, пов’язаного з харчовою промисловістю. Для України передбачено період з 2015 -2018 роки, протягом якого всі вітчизняні підприємства, що мають відношення до харчової галузі, будуть зобов’язані розробити і впровадити у себе систему безпеки харчової продукції НАССР. Це є важливим кроком в процесі євроінтеграції України, оскільки відкриває нові перспективи для виробництва і збуту продукції для українських компаній і підприємств.

Замовляйте послуги у професіоналів!
Агентство "Direktiva Group" - гарантія якості!

Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «Директива GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації.
Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:

Директива GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акція! Перша консультація – Безкоштовно!

Телефонуйте ↴