НАССР: обов’язкова умова для харчової промисловості

Система ХАССП це – система аналітики небезпечних факторів в харчовій промисловості і їх контроль в критичних точках. Завдання даної системи-це ідентифікація, оцінка та подальший контроль певних критичних чинників, які є ключовими в області безпеки харчової продукції. Ця система є свого роду-універсальним інструментом, придатним для широкого кола операцій, не обмежуючись розмірами організації. Основна мета системи НАССР – забезпечення безпеки харчових продуктів для споживача на всьому етапі «ланцюжка»: від сировини до готового продукту.

НАССР в світі

Оскільки система НАССР, в першу чергу відповідає за безпеку продуктів харчування для споживача, весь цивілізований світ прийняв її, як обов’язкову. Початок глобального використання цієї системи було покладено в 1992 році Комітетом Національної Академії наук США, що опублікувала документ про актуалізації застосування НАССР на підприємствах харчової галузі, а, також, використанні її принципів органами, що проводять контроль над цією галуззю. На сьогоднішній день для того, щоб імпортувати харчову продукцію, практично для будь-якої держави існують обов’язкові вимоги, згідно з принципами НАССР.

НАССР в Україні

В Україні розробка та впровадження системи ХАССП це є обов’язковим з 20 вересня 2019 року. Ця вимога поширюється не тільки на підприємства-виробників харчової продукції, а, також на дошкільні та шкільні заклади, на логістику продукції і її зберігання, на всі заклади громадського харчування і на будь-яких постачальників, що діють від свого юридичної особи. Відповідно, існує нагляд за виконанням обов’язкових вимог щодо впровадження системи НАССР і передбачені штрафні санкції за їх невиконання, аж до примусової зупинки діяльності організації.

Основні принципи системи НАССР

Система НАССР базується на таких основних принципах:
  • Аналітика небезпечних факторів;
  • Визначення контрольних критичних точок;
  • Відповідно, встановлення критичних меж;
  • Розробка та встановлення системи спостереження за процесами;
  • Розробка та відпрацювання коригувальних заходів;
  • Підтримка, актуалізація та зберігання технічної документації (протоколи насср);
  • Оцінка ефективності дії системи ;
Найважливіший аспект полягає в тому, щоб система ефективно працювала в реальності: тільки наявність активної діючої системи НАССР підтверджує, що учасник харчового ланцюжка забезпечує всі необхідні умови, що гарантують якість продукції і стабільність виробничих процесів.

Що дає система НАССР українському учасникові «харчового ланцюжка»

У світі прийнято вважати еталоном контролю за виробництвом харчової продукції систему ХАССП. Україна також має зобов’язання дотримуватися принципів даної системи (про безпечність та якість харчових продуктів). Головним чином це пов’язано з підписаною Асоціацією України та Європейського Союзу в галузі регулювання відповідності продукції, що виробляється певним регламентам. Асоціація передбачає інтеграцію законодавчої бази України до аналогам ЄС, а, оскільки НАССР давно є обов’язковим в Європі, експорт харчової продукції в країни ЄС неможливий без наявності активної системи НАССР на підприємстві-експортері. Україна – аграрна країна з хорошим потенціалом у сфері харчової промисловості, але, оскільки сертифікація харчової продукції в Європейському Союзі є неможливою без наявності системи НАССР, вітчизняному учаснику «харчового ланцюжка» дуже важливо мати цю систему, як для експорту, так і для ведення діяльності в рамках України.

Замовляйте послуги у професіоналів!
Агенство "Direktiva Group" - гарантія якості!

Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «ДИРЕКТИВА GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації. Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:

ДИРЕКТИВА GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акция! Перша консультація – Безкоштовно!

Телефонуйте ↴