У вересні 2015 роки відбудеться подія, яка ознаменує новий етап європейської інтеграції України. А саме, 20 вересня вступить в силу Закон “Про основні засади та вимоги до безпеки і якості харчових продуктів”, який базується на вимогах і принципах харчової безпеки, що діють в Європейському Союзі. Даний Закон повинен стати справжнім викликом вітчизняному виробнику, що спеціалізується на харчову продукцію. Проте, ухвалення Закону – це тільки половину шляхи. Українським підприємствам необхідно почати серйозну і довгу роботу щодо практичного зміни підходу до виробництва і контролю якості самої продукції.
Основні принципи нового підходу
Європейська система регламентування безпеки харчової продукції, є однією з найкращих в світі на сьогоднішній день. Споживач харчової продукції в Європейському Союзі – найбільш захищений споживач в світі, відповідно. Стандарт ІСО 22000, розроблений саме в Європі, є міжнародним і визнається в усьому світі. Виходячи з цих принципів, при розробці даного Закону, було взято до уваги не тільки максимальна захищеність кінцевого споживача, але і мінімізація навантаження на самого виробника. Останній фактор, мабуть, основний, оскільки саме аграрний сектор має пріоритетне значення для економіки Євросоюзу, а Україна, як відомо, є аграрною країною. Головним принципом нової системи буде те, що відповідальність буде нести безпосередньо сам виробник, в рамках своєї діяльності, а не органи санітарного контролю.
Система якості при новому підході
При введенні нового підходу, передбачений повний контроль усього процесу виробництва харчової продукції. Це дає можливість виявлення невідповідностей і недоліків на самих ранніх етапах виробничого процесу і запобігання випуску небезпечної для споживача продукту. У зв’язку з цим, на законодавчому рівні введено обов’язкове впровадження системи ХАССП, iso 22000 отримати який буде означати, що виробник, який бере участь у харчовому ланцюзі має чітку і налагоджену систему контролю над якістю продукції, що виробляється. Впровадження системи харчової безпеки НАССР вимагає значних тимчасових і фінансових витрат, і, тому Закон передбачає значний перехідний період, щоб уникнути ефекту «шокової терапії».
За недотримання положень Закону будуть передбачені колосальні штрафи, але, в підсумку, підвищення стандартів у виробництві харчової продукції України однозначно сприятливо позначаться на репутації нашої держави, що не забариться позитивно відобразитися на економічних показниках України в даній області.
Замовляйте послуги у професіоналів!
Агентство "Direktiva Group" - гарантія якості!
Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «Директива GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації.
Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:
- оптимальні терміни;
- самі розумні ціни;
- компетентні консультації по сертифікації в ЄС;
- оперативне діловодство ЗЕД;
- конфіденційність;
- і подальшу технічну підтримку документації Вашої організації.
Директива GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акція! Перша консультація – Безкоштовно!
Телефонуйте ↴