Сертифікація харчової продукції для імпорту в ЄС

Україна є аграрною країною з великим потенціалом в області харчової промисловості, тому сертифікація продуктів харчування – досить затребувана серед вітчизняних виробників. З огляду на євроінтеграційний вектор розвитку економіки України, експорт харчової продукції в країни ЄС, на сьогоднішній день – найбільш актуальне. Але, оскільки в України і Європейського Союзу різні законодавства в даній області, процедура оцінка відповідності харчової продукції також є різною. Для загального розуміння питання сертифікації продуктів харчування для експорту на внутрішні ринки ЄС, необхідно знати базову структуру процедури оцінки відповідності стандартам і регламентам ЄС.

Етапи сертифікації харчової продукції для імпорту в ЄС і основні вимоги до виробника

Оцінка відповідності продуктів харчування на відповідність законодавчим вимогам Європейського Союзу складається з двох основних етапів: інспекційний аудит на підприємство – виробника продукції і оцінка безпосередньо кінцевого продукту. Аудит проводиться групою експертів з ЄС з метою перевірки виробничих процесів при виготовленні продукції. При цьому підприємство повинно мати в наявність внутрішню виробничу документацію, засновану на принципах системи безпеки харчової продукції НАССР (ХАССП), що є обов’язковою умовою для харчової галузі в Європейському Союзі. Аудит виявляє невідповідності виробничих процесів підприємства вимогам європейських регламентів і, виходячи з кількості невідповідностей, формується список рекомендацій до їх усунення. Далі, відбувається вибірка зразків продукції, які відправляються в акредитовані лабораторії на території ЄС для проходження випробувань. Після виконання рекомендацій експертів і отриманні результатів випробувань виробництва присвоюється номер в єдиному реєстрі Євросоюзу, де вказується вироблений підприємством асортимент.

Важливий нюанс для українського виробника

Як показує практичний досвід, найбільшою проблемою для вітчизняного виробника продуктів харчування є не невідповідність показників готової продукції, а саме невідповідність виробничих процесів підприємства нормам і вимогам ЄС в даній області. Для того, щоб поступово привести функціонування української харчової промисловості до європейських стандартів, з вересня 2015 року всім учасникам галузі зобов’язали розробку і впровадження системи НАССР. Це, в результаті, дозволить мінімізувати невідповідності при проходженні інспекційного аудиту, що суттєво прискорить вихід вітчизняного виробника на споживчі ринки Європейського Союзу.

Замовляйте послуги у професіоналів!
Агентство "Direktiva Group" - гарантія якості!

Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «Директива GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації.
Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:

Директива GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акція! Перша консультація – Безкоштовно!

Телефонуйте ↴