Експорт м’ясної продукції з України в Європейський Союз

30 травня 2017 року було завершено процес ратифікації Асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Починаючи з 1 вересня 2017 року, дана угода вийде на стадію своєї реалізації. Процес відбуватиметься як на політичному, так і на економічному рівні. Однією з умов реалізації Асоціації є повна гармонізація національного законодавства в сфері оцінки якості продукції до європейських стандартів.

Оскільки Україна є країною з потужним аграрним потенціалом, в перш чергу зміни повинні торкнутися фітосанітарних, ветеринарних і карантинних норм.

Основні положення експорту тваринницької продукції в країни ЄС

Система НАССР вже введена, як обов’язкова для всіх учасників харчової промисловості в Україні на законодавчому рівні. З 1 січня 2019 року його стане обов’язковою умовою діяльності в даній області. Наявність системи НАССР – обов’язкова умова для входу на європейський ринок. Але для виробників тваринницької продукції, м’яса зокрема, не тільки НАССР є обов’язковим. Для сертифікації харчової продукції в ЄС також необхідно мати реєстраційний номер Європейського Союзу для здійснення експорту м’ясної продукції. Отримання реєстраційного номера – ємна і тривала процедура, здійснювана єврокомісарами з Європейської комісії з нагляду над гігієнічними вимогами і ветеринарними стандартами. В ЄС існує процес аудиту державних систем нагляду третіх країн. Даний процес передбачає загальну перевірку відповідності нормативів третьої країни з контролю над продукцією, згідно з європейським аналогам. У разі якщо Єврокомісія визнає, що норми третьої країни відповідають європейським, третя країна отримує право на видачу дозволу на експорт харчової продукції в ЄС. Процедура присвоєння реєстраційного номера ЄС складається із спеціального аудиту підприємства, підготовки звіту, коментарів членів Європейської комісії, прийняття рішення щодо допуску даного підприємства на ринок ЄС. Далі йде процедура отримання згоди всіх членів Єврокомісії, повторний аудит, дослідження зразків і отримання сертифікації.

Які перспективи українських виробників м'ясної продукції

Незважаючи на те, що принципи НАССР вже закріплені законодавчо, багато в чому успіх українських виробників м’ясної продукції залежить від активізації зусиль Кабінету Міністрів України щодо гармонізації вітчизняного законодавства в галузі безпеки харчових продуктів і ветеринарії до європейських аналогів. Поки українське законодавство з нагляду за м’ясної продукцією не гармонізоване до норм ЄС. На сьогоднішній день з України можливий експорт тільки птиці, риби, конини та молочної продукції. Всім українським виробникам м’яса і м’ясної продукції необхідно чекати дій Кабінету Міністрів України та Міністерства сільського господарства безпосередньо в області законодавства і норм, що регулюють м’ясну промисловість. Тільки після повного приведення українського законодавства до європейського (щодо м’ясної продукції), отримання Єврономер і права на експорт м’яса в ЄС буде можливим.

Замовляйте послуги у професіоналів!
Агентство "Direktiva Group" - гарантія якості!

Фахівці агентства по сертифікації і ЗЕД консалтингу «Директива GROUP» візьмуть на себе всі процеси щодо вирішення цієї важливої задачі для Вашої організації.
Співпраця з нашою компанією гарантує Вам:

Директива GROUP - Довіряйте професіоналам!

Увага! Акція! Перша консультація – Безкоштовно!

Телефонуйте ↴